Održana radionica “Razgovor za posao” u završnom TES razredu

4. svibnja 2023. godine, u sklopu Savjetovališta RCK održana je radionica na temu “Razgovor za posao” budući da se učenici uskoro pripremaju za kraj nastavne godine i prelazak na tržište rada gdje će se morati suočiti sa izazovima traženja posla i razgovorima za posao.
Budući da se s učenicima već prije radila radionica pisanja životopisa, podsjetili smo se što je to životopis, kada ga pišemo i koje podatke u njega stavljamo.
Nakon toga smo se fokusirali na situaciju razgovora za posao. Dvoje učenika je reklo da su imali kratki razgovor koji su obavili s poslodavcem na početku školske godine kada su dogovarali stručnu praksu. Poslodavac ih je pitao što znaju raditi i kada im je najzgodnije dolaziti i odrađivati praksu.
Upoznali smo se sa osnovama pristojnog ponašanja koje smo u sličicama zalijepili na ploču. Svaki učenik je rekao jednu stvar koju moramo poštovati pri razgovoru za posao, te ju zatim nalijepio na ploču. Nabrojali smo : biti uredno i pristojno odjeven, doći na vrijeme, ponijeti životopis i ostalu dokumentaciju, govoriti umjerenim tonom, postavljati podpitanja, navesti svoje prijašnje radno iskustvo i vještine, ne lagati i ne preuveličavati..

Nakon teoretskog dijela, rehabilitatorica Mia Senkić i vanjski stručnjak za djecu s teškoćama Mirna Carević, su demonstrirale kako izgleda dobar, a kako loš razgovor za posao. Djeca su promatrala i sudjelovala u komentiranju, te su iznosili svoje prijedloge i kritike.
Zatim su i učenici zauzeli svoje uloge poslodavca i posloprimca te su odglumili izvrsne skečeve i na taj način pokazali da su shvatili što se od njih traži i da su spremni za tržište rada.