Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera FitSplit RCK

Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera FitSplit RCK održani su u organizaciji Turističko-ugostiteljske škole Split te partnera na projektu RCK FitSplit (Future in Tourism) na splitskim Prokurativama, a zatim u hotelu Amfora.

Prvi dio manifestacije organiziran je u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita  6. svibnja, u čast nebeskom zaštitniku svetom Duji. Poznati chefovi: Hrvoje Zirojević, Stipe Šušnjara, Ivan Temšić, Tea Mamut i Jure Vojković pomogli su vrijednim učenicima sugrađane počastiti slasnim delicijama u sklopu manifestacije pod nazivom „Svetom Duji u čast, puku grada u slast“.

Dan obrazovanja, koji je obuhvaćao upoznavanje učenika sa ponudom studijskih grupa programa na Sveučilištima iz cijele RH organiziran 8. svibnja, u suradnji sa projektnim partnerom- UNIST kao i panel rasprava „Obrazovanje u funkciji održivog razvoja“, itekako je polučilo zanimanje polaznika završnih razreda u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i odraslih koji se cjeloživotno obrazuju.

Problem radne snage, educirane, kvalitetne i zadovoljne  svojim poslom, istaknut je na Danima karijera i okruglom stolu „ održanom 9. svibnja .Zapošljavanje mladih za održivu budućnost“ koji je organiziran u suradnji sa HGK-ŽK Split.

Panelisti: Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski, Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Splita, Slavko Štefičar ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i športa, Alijana Vukšić direktorica Turističke zajednice grada Splita, Joze Tomaš predsjednik HGK-ŽK Split, Mario Miočić direktor agencije F-tours i Igor Leben voditelj ljudskih potencijala hotela Le Meridien Lav, odgovarajući na pitanja voditeljice Sandre Barčot, složni su u jednom – održivu budućnost hrvatskog turizam trebamo temeljiti na domaćoj, obrazovanoj i kvalitetnoj radnoj snazi!

U tome će znatno pomoći svi dionici unutar turističkog sektora, svojom međusobnom suradnjom što se kroz sajam karijera i demonstriralo na licu mjesta!

Naime, četrdesetak poslodavaca bilo je na raspolaganju učenicima, a njih je pristiglo oko 600-tinjak, za sve informacije o zapošljavanju, praksi, plaći, obvezama, zahtjevima posla.

Bivši učenici Turističko-ugostiteljske škole Split Antea Domljan i Toni Miloš održali su učenicima motivacijske govore na temu: „Od Turističko- ugostiteljske škole do uspješne karijere u turizmu“, a predstavnik MINTS-a Slavko Štefičar je učenicima i poslodavcima predstavio sustav sufinanciranja stipendija koje provodi Ministarstvo turizma i športa, a koje pozdravlja i obrazovni sustav.