Održane radionice na temu “Aktivno slušanje” u TES razredima

U pomoćnim (TES) razredima kroz svibanj su održane radionice na temu “Aktivno slušanje” u organizaciji Savjetovališta RCK. Radionice su organizirale i provele edukacijska rehabilitatorica Mia Senkić i vanjski stručnjak za djecu s teškoćama Mirna Carević.
Radionica je prvo održana u završnom 3.i razredu, a zatim i u 2.i i 1.i razredu.
Učenici su na radionici naučili alate pristojnog izražavanja, te metode slušanja i vođenja razgovora. Razradili smo što čini nepristojna ponašanja pri komunikaciji s nekim – tipkanje po mobitelu, upadanje u riječ, manjak fokusa na ono što osoba govori, ne postavljanje podpitanja, uzdisanje itd. , a zatim smo utvrdili što zapravo čini pristojno ponašanje i na koji način se trebamo ponašati u razgovoru s prijateljem, roditeljem ili potpunim strancem.

U glavnom dijelu sata smo izveli mini skeč u kojem se svaki pojedini učenik morao uživiti u ulogu – jedan učenik je pričao priču, a drugi učenik je morao odglumiti aktivnog i fokusiranog slušača. Također smo i demonstrirali kako to izgleda kada osoba ne zna aktivno slušati i kada je komunikacija ometena i narušena.
Učenici su rado sudjelovali i bez imalo oklijevanja stali ispred razreda i glumili svoje uloge.