Održana radionica na temu “Stres”

Dana 8. prosinca 2022. godine, u sklopu Savjetovališta RCK održana je radionica u pomoćnom (TES) razredu 1.i, na temu “Stres”.
Radionicu je održala rehabilitatorica Mia Senkić u suradnji s vanjskim stručnjakom za djecu s teškoćama iz Centra za autizam- Mirnom Carević.

Na početku sata smo razgovaralik s učenicima o njihovom svakodnevnom životu, situacijama koje im se događaju kod kuće i u školi, te znaju li uopće što je to stres u životu. Nekoliko njih je već prije čulo tu riječ, ali nisu imali objašnjenje za taj termin.
Nakon usmenog pojašnjenja što je to stres, napravili smo malu uvodnu aktivnost. Zamolili smo sve učenike i njihove pomoćnike da ustanu, kolegica Mirna je čitala jednu po jednu rečenicu u kojoj je opisana neka specifična situacija, a učenici i asistenti su trebali sjesti na stolicu ako im ta situacija izaziva stres, a ostati na nogama ukoliko im to ne izaziva stres. Na taj način smo htjeli pomoći učenicima da bolje shvate što bi to bio stres na nekim konkretnim svakodnevnim primjerima.

Zatim smo na ploču postavile hamer papir, te smo zamolili učenike da jedno po jedno izađu pred ploču i napišu jedan način na koji se oni nose sa stresom i kažu po jednu rečenicu o tome. Od učenika smo dobili razne učinkovite i dobre metode nošenja sa stresom – od slušanja glazbe, spavanja, gledanja serija, do plesanja i pjevanja.

Nakon toga smo od papira izradili “alat” koji nam može pomoći pri nošenju sa stresom. U papir smo zalijepili nekoliko sličica svoga osobnog načina nošenja sa stresom, te izradili “anti-stres kockicu” koju su učenici ponijeli sa sobom kući.
Učenici su bili zainteresirani i jako suradljivi.