Sudjelovanje na natjecanju “Gastro kreiraj sam”

Učenici završnih razreda, iz dvadeset pet hrvatskih strukovnih škola, protekla su se četiri dana 5-8 ožujka 2023, u splitskom hotelu Amphora, natjecali u izradi jela i koktela, prezentiranju destinacije te vještinama posluživanja. Mladi su natjecatelji sigurnost školskih klupa zamijenili vjernom simulacijom radnih mjesta te dokazali kako su spremni za tržište rada kojem nasušno nedostaju. Na otvaranju natjecanja „Gastro kreiraj sam“, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole, Ivo Bilić učenicima je poručio da se opuste, „razmišljaju izvan kutije“ i naglasak stave na održivost, koja je budućnost globalnog gospodarstva.


Posljednjeg dana natjecanja, stručni žiri u kojem su, među istaknutim profesionalcima iz struke, bili i Hrvoje Zirojević, Toni Miloš, Antonio Mišćin, Toni Boban, Jure Vojković, Matea Dorčić i Alijana Vukšić, zlatne medalje i vrijedne nagrade dodijelio je učenicima iz Čakovca, Zaboka, Makarske, Biograda na Moru i Sinja.

U suradnji s Odjelom za turizam i pomorstvo SDŽ, TZ SDŽ i TZ Split, za natjecatelje su organizirane kostimirane interpretacijske ture u Splitu i Klisu, razgledavanje „Skrivene Dalmacije“ u Dugopolju“ te posjet Galeriji Meštrović, gdje su učenici, ravnatelji i mentori upoznali manje poznate detalje dalmatinske povijesti i pojedinosti o životu velikana, poput Marka Marulića i Ivana Meštrovića.

Hotel Amphora, koji je gostoprimstvom oduševio sudionike i organizatore natjecanja, pobrinuo se i da se natjecatelji iz Čakovca, koji su pobijedili u disciplini prezentacije destinacije, vrate u Split, poklonivši im dva besplatna noćenja u terminu po njihovu izboru. „Svi se sudionici slažu kako će nakon ova četiri dana, uz medalje i nagrade, iz Dalmacije prvenstveno ponijeti predivne uspomene kojih će se dugo sjećati te jedinstveno iskustvo, neophodno za natjecanje na tržištu koje ih čeka kada napuste okrilje škole.“